2min

Staatssecretaris Fred Teeven heeft in overleg met belanghebbende in de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen (SONT) besloten de thuiskopieheffing te verhogen per 1 januari 2013. Drie populaire consumenten producten worden hierdoor 5 euro duurder, namelijk laptops, tablets en smartphones.

De zwaarste heffing zit op de HDD-recorders met meer capaciteit dan 160 GB, smartphones met meer dan 16 GB-opslag, tablets met meer dan 8 GB-opslag en alle laptops en pc’s. Al deze apparaten gaan volgend jaar 5 euro duurder worden. Apparaten met minder opslagcapaciteit worden 2,50 euro duurder. Ook komt er een 2 euro heffing op audio- en videospelers met meer dan 2 GB opslag, alles daaronder wordt 1 euro duurder.

In juli werd al bekend dat SONT in 2013 in totaal 60 miljoen euro wil heffen op producten die onder de thuiskopieheffing vallen, dit tot ongenoegen van veel hardware-fabrikanten. De fabrikanten zijn van mening dat dat bedrag veel te hoog is en dat de werkelijke schade maar een fractie daarvan is. Toch gaat Teeven mee in de eisen van SONT en daarmee komt er een flink hogere heffing op alle gegevensdragende apparatuur. Voor meer specifieke heffingen kijk op de officiële bekendmakingswebsite van de overheid.

Opvallend is dat USB-Sticks maar ook e-readers niet onder de heffing vallen, terwijl in theorie ook deze producten inbreuk kunnen maken. In elk geval zal het voor de bedrijven die de producten verkopen betekenen dan ze een flinke administratie moeten gaan bijhouden. Ook heeft het SONT gevraagd om strenge regels voor wanbetalers maar daar voelde Teeven niets voor.