Buma/Stemra: ‘Thuiskopieheffing is veel te laag’

Buma/Stemra heeft zich uitgelaten over de nieuwe thuiskopieheffing die vanaf 1 januari 2013 van kracht gaat. Waar de meeste bedrijven zich negatief uitlaten over de nieuwe regeling is ook Buma/Stemra niet te spreken over de hoogte van de heffing, echter om een hele andere reden. Buma/Stemra is van mening dat de heffing te laag is, wat in groot contrast staat met partijen uit de industrie, die de heffing juist lager willen zien.

Door de nieuwe regeling wordt er door consumenten niet alleen een heffing betaald over CD’s, DVD’s, maar ook op apparaten waar media op kan worden afgespeeld. Zo worden smartphones, tablets, laptops en computers een stukje duurder. De heffing is afhankelijk van de grootte van de interne opslagcapaciteit en het soort apparaat. Een tablet met 8GB opslagruimte is goed voor een heffing van 2,50, is de opslagcapaciteit echter hoger, dan betaalt men het dubbele aan heffing.

De heffing valt volgens Buma/Stemra echter nog altijd veel te laag uit, omdat consumenten veel meer muziek kopiëren dan voorheen, althans zo wordt beweerd. Met de nieuwe heffingen wordt verwacht dat er jaarlijks zo’n 27 miljard euro opgehaald zal worden, maar Buma/Stemra wil naar een bedrag van 65 miljoen euro per jaar toe.

De nieuwe heffingsregeling is alleen geldig voor 2013, wat er na volgend jaar zal gebeuren is vooralsnog onduidelijk. Minister Teeven zou de regeling mogelijk kunnen verlengen, of opnieuw met een wijziging van de heffing kunnen komen.

Bron:PC Active