2min

De consument was het al niet eens met de praktijken van Stichting Thuiskopie, die ertoe geleid hebben dat de prijzen van verscheidene apparaten zoals smartphones en tablets met 5 euro omhoog gaan bij wijze van een thuiskopieheffing. Verschillende grote elektronicafabrikanten gaan net een stapje verder, zij stappen collectief naar de rechter.

Zowel de Nederlandse Staat als Stichting Thuiskopie worden voor de rechter gedaagd. De aanklagende partijen zijn onder andere Dell, Fujitsu, HP, Intel, Nokia, Panasonic, RIM, Acer, Imation, Samsung en branchevereniging FIAR. De elektronicaproducenten zijn het niet eens met de gang van zaken en het bedrag dat dankzij Stichting Thuiskopie vanaf januari 2013 de prijs van hun apparaten gaat belasten. In een bodemprocedure stellen de producenten de Staat aansprakelijk te stellen voor alle schade die zij van de nieuwe heffing in 2013 zullen ondervinden. Deze schadeclaim zou mogelijkerwijs kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro’s.

Stichting Thuiskopie is ook gedagvaard, volgens de producenten zou de hoogte van het bedrag op niets gebaseerd zijn, dit omdat de Staat verwacht dat er zo’n 40 miljoen euro aan vergoedingen binnen zal komen, terwijl de daadwerkelijke schade van privékopieën, volgens een studie van PriceWaterhouseCoopers(PwC) in opdracht van de electronicaproducenten, slechts 12 miljoen euro bedraagt. Dit is in strijd met de Europese richtlijn die specifiek stelt dat de heffing overeen moet komen met de schade, hierdoor is de door Teeven bekrachtigde heffing, excessief en onrechtmatig, zo stellen de fabrikanten.

Volgens de bedrijven zou de regeling in de haast erg onzorgvuldig tot stand gebracht zijn. Dit omdat de deadline die de elektronicaproducten opgelegd kregen niet eens voorbij was, toen de regeling al definitief verklaard werd. De bedrijven willen in gesprek met staatssecretaris Teeven.

Voor de brandbrief, gericht aan Teeven, geschreven door de electronicaproducenten kun je hier terecht. Tot op heden hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie, noch stichting Thuiskopie gereageerd op het nieuws over de aanklacht.