Research In Motion (RIM) zoekt vol overgave naar ontwikkelaars voor het nog te lanceren mobiele besturingssysteem BlackBerry 10. Dit is dan ook waar de focus van het bedrijf ligt tijdens de BlackBerry Jam Asia-beurs in Bangkok.

Via CrackBerry’s live blog kwam het nieuws naar buiten dat RIM heeft aangekondigd dat het de naam van BlackBerry App World naar BlackBerry World zal veranderen. Vermoedelijk doet RIM dit omdat er in de store ook mediabestanden zoals muziek en films te vinden is. Daarnaast liet RIM ook op het evenement in Bangkok zien dat het toetsenbord in het nieuwe besturingssysteem verschillende talen ondersteunt en voorspellingen van woorden kan doen. RIM maakte ook duidelijk aan de ontwikkelaars dat hun eerdere Android- en iOS-projecten makkelijk kunnen worden hergebruikt voor BlackBerry 10.

De uitgave van de SDK voor BlackBerry 10 staat gepland voor 11 december, hier zullen alle noodzakelijk API’s in zitten. Ontwikkelaars kunnen zich tot 21 januari 2013 registreren, zodat ze in aanmerking komen voor een vergoeding van duizenden dollars, wanneer hun app goedgekeurd wordt en in de BlackBerry World-winkel komt te staan. Echter, er zit ook een addertje onder het gras, want behalve dat de app goedgekeurd moet worden, moet de app zelf ook minimaal 1.000 en maximaal 9.999 dollar opbrengen, omdat RIM alleen het verschil tot 10.000 dollar uitbetaalt. Daarnaast gaf RIM sinds mei al 7.500 handsets voor BlackBerry 10 uit aan de top 1.500 app-ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars werden gerangschikt op hun eerdere ontwikkelactiviteiten en moeten daarnaast ook twee of meer apps gemaakt hebben. Er kleven dus nogal wat voorwaarden aan vast.

In Azië zijn momenteel 60 miljoen BlackBerry-gebruikers. Het is daarom niet vreemd dat RIM zich vooral op die markt wil storten, mede omdat Azië op dit moment ook nog eens de snelst groeiende markt is. Op dit moment zijn we nog slechts enkele maanden verwijderd van de lancering van BlackBerry 10, daarna valt er pas vast te stellen hoe de wereld reageert op de wederopstanding van RIM.