1 min

Het Chinese Huawei wordt beschuldigd van het aanbieden van apparatuur van HP in Iran. De apparatuur van HP werd eind 2010 aangeboden aan één van de grote telecomproviders van Iran. Daarmee zou Huawei een boycot dat tegen Iran loopt geschonden hebben.

Huawei heeft in de tweede helft van 2012 flink wat te verduren als het gaat om het imago. Door de Verenigde Staten wordt het Chinese bedrijf tezamen met ZTE beschuldigd van onder andere corruptie en in Europa wordt het bedrijf verdacht van competitievervalsing door apparaten tegen dumpprijzen aan te bieden met behulp van financiering vanuit de Chinese regering. Momenteel onderzoekt de Europese Commissie of het noodzakelijk is om een grootschalig onderzoek te starten tegen Huawei en ZTE. Daarnaast zijn er ook nog eens verdenkingen betreffende spionage.

Huawei verdedigt zichzelf door te melden dat de voorgestelde deal geen doorgang heeft gevonden. Onderdeel van de overeenkomst zou zijn geweest dat Mobile Telecommunication Co of Iran (MCI) voor minstens 1,3 miljard euro aan apparatuur zou bemachtigen. Reuters meldt dat ondanks dat de deal niet doorging, dit opnieuw bewijs is hoe Chinese bedrijven Iran trachten te helpen met het omzeilen van handelssancties.