Na eerst haar investeerders gelukkig gemaakt te hebben met de voorlopige vierde kwartaalcijfers, komt Nokia nu met de officiële cijfers. Deze zijn, gelukkig voor de investeerders, exact hetzelfde en stemmen dus tot optimisme. Het was inmiddels anderhalf jaar geleden sinds Nokia voor het laatst winst wist te noteren.

De cijfers geven aan dat in het vierde kwartaal 4,4 miljoen Lumia-apparaten verkocht zijn. Hiermee komt Nokia na een teleurstellend derde kwartaal op hetzelfde niveau als het tweede kwartaal in 2012. Op 31 december had het Finse bedrijf 14,3 miljoen Lumia’s verscheept.

Nokia’s winst in het laatste kwartaal van 2012 bedroeg 439 miljoen euro. Een kwartaal eerder moest Nokia nog een verlies van 576 miljoen euro opgeven. De omzet zakte op jaarbasis overigens met 22 procent naar 30,1 miljard euro.

Vooralsnog heeft Nokia nog geen hele nieuwe feiten op tafel gelegd, dit is waarschijnlijk het nadeel wanneer je een heel nauwkeurig voorschot neemt op de presentatie van de kwartaalcijfers. Echter valt er nog wel iets nieuws te melden. Het bedrijf geeft namelijk aan dat de Devices and Services-divisie in Noord-Amerika de afzet met maar liefst 40 procent zag stijgen, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, naar 700.000 in totaal. Dit is een aardig verschil met het derde kwartaal van 2012, toen er nog slechts 300.000 exemplaren werden verkocht.

Nokia probeert de Amerikaanse markt te veroveren en zoals bovenstaande cijfers aangeven, gaat dit met vallen en opstaan. Geconcludeerd kan worden dat de recent geïntroduceerde Windows Phone 8-telefoons een belangrijke factor zijn geweest voor het opzienbarende herstel. Daarbij komt dat tijdens het aankomende Mobile World Congress volgende maand er nogmaals enkele WP8-apparaten gepresenteerd worden door Nokia. Wanneer Nokia er een beetje tempo achter zet en deze nog in het eerste kwartaal van 2013 uitbrengt, kan de stijgende lijn wellicht voortgezet worden.