Nokia heeft zojuist de kwartaalcijfers van het derde kwartaal van 2013 bekendgemaakt. Het bedrijf maakte een winst van 118 miljoen euro en wist een omzet te behalen van 5,66 miljard euro.

Met deze cijfers heeft het bedrijf stukken beter gepresteerd dan dezelfde periode het jaar ervoor, maar de resultaten zijn nog steeds middelmatig te noemen. Overigens zijn in deze cijfers de resultaten van de Devices en Services-afdeling nog inbegrepen. Vanaf begin volgend jaar zal deze afdeling overgenomen worden door Microsoft. Tijdens het derde kwartaal van 2013 zorgde deze afdeling nog voor een verlies van 86 miljoen euro.

De Nokia Lumia-lijn wist beter dan ooit te presteren. Nokia verkocht een recordaantal van 8,8 miljoen Lumia-toestellen tijdens het kwartaal, tegen 7,4 miljoen het kwartaal daarvoor en 2,9 miljoen het jaar ervoor. Er is dus een duidelijke stijgende lijn te zien. De verkoop van gewone telefoons ging minder goed. Nokia wist 55,8 miljoen normale mobieltjes te verkopen, tegenover 76,6 miljoen een jaar eerder.

Als je de Devices en Services-afdeling niet meetelt, welke vanaf begin volgend jaar aan Microsoft zal toebehoren, zie je dat Nokia steeds winstgevender wordt. Als de telefoonafdeling niet meegeteld wordt, is te zien dat er 2,76 miljard euro is omgezet, met een winst van 204 miljoen euro.

Dit voorspelt veel goeds voor de toekomst van Nokia. In de toekomst zal Nokia namelijk zonder de telefoon-afdeling doorgaan en zal het bedrijf dus minder geld kwijt zijn aan research en personeel, terwijl ze een flinke geldinjectie krijgen door de verkoop aan Microsoft. Dit gecombineerd met het goede presteren van andere afdelingen zou ervoor kunnen zorgen dat Nokia een financiëel herstel gaat meemaken.