Nokia heeft aan zijn investeerders medegedeeld dat de divisie "Devices and Services" beter heeft gepresteerd als vooraf werd verwacht. In het vierde kwartaal van 2012 zouden er maar liefst 4,4 miljoen Lumia smartphones zijn verkocht. Wat een stijging is van 440 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal het jaar ervoor.

In het vierde kwartaal van 2011 verkocht Nokia namelijk slechts 1 miljoen Windows Phone apparaten, toen nog met Windows Phone 7 als mobiel besturingssysteem. Sinds de lancering van Nokia’s nieuwe Lumia lijn met Windows Phone in het najaar van 2011 zijn er 14,3 miljoen exemplaren verkocht. Waarvan de meeste dus het afgelopen kwartaal, eindelijk lijkt er licht te zijn aan het einde van de tunnel voor Nokia.

Financieel gaat het Nokia de afgelopen jaren niet voor de wind. Het bedrijf heeft veel last van de concurrentie van de Android-smartphones en de iPhone’s van Apple. De Lumia-smartphones moeten het bedrijf weer terugbrengen op het succesvolle niveau waar het zich ooit bevond. Dat heeft echter tijd nodig.

Nokia laat nu weten dat het afgelopen kwartaal erg goed was. Uiteraard door het goede resultaat van de Lumia-serie maar ook mede door de goede verkoop van de Asha telefoons in Azië en Latijns America, wereldwijd werden er 9,3 miljoen Asha telefoons verkocht in het vierde kwartaal. De daling in verkopen van Symbian-toestellen zet echter nog altijd door, het laatste kwartaal werden er nog maar 2,2 miljoen van verkocht.

De officiële kwartaalcijfers komen pas over enkele weken uit. Het is echter begrijpelijk dat Nokia er nu al een voorschot opneemt omdat het een lange periode slecht nieuws heeft moeten verkopen aan haar investeerders. Het aandeel Nokia schoot direct na de mededeling met 14 procent omhoog.