2min

Vorige week werd bekend dat 4 telecomoperators, waaronder KPN, nieuwe licenties hebben gekocht om een mobiel netwerk in Nederland te mogen aanbieden. De nieuwe licenties zijn 17 jaar geldig en mogen vanaf februari 2013 in gebruik worden genomen. KPN heeft laten weten dat het in februari zijn 4G-netwerk gaat activeren en mikt dan meteen op landelijk 30 procent dekking.

KPN lijkt de eerste telecomoperator in Nederland te worden met een volwaardig 4G-netwerk. Het bedrijf heeft duidelijke doelstellingen naar buiten gebracht. In februari 30 procent dekking, in augustus 50 procent dekking en in 2014 landelijke dekking. KPN heeft dit waarschijnlijk naar buiten gebracht omdat de aandeelhouders negatief reageerde op de investering van 1,4 miljard euro voor de nieuwe licenties op mobiele frequenties. Nu KPN de doelstellingen naar buiten heeft gebracht hebben de aandeelhouders een beter houvast. Eelco Blok, de CEO van KPN, heeft laten weten dat de kosten van de licenties, zo’n 82 miljoen euro per jaar, makkelijk kan worden worden terugverdiend, zelfs met het bestaande businessmodel.

Door de snelle uitrol van 4G is de kans ook groot dat KPN het bedrag van 1,4 miljard sneller terug kan gaan verdienen. Om de landelijke dekking van 30 procent in februari mogelijk te maken is KPN in augustus van dit jaar al begonnen met het plaatsen van nieuwe en upgraden van bestaande antennes.

KPN laat verder weten dat het verwacht de snelheid van het mobiele netwerk met een factor 10 te kunnen verhogen door de uitrol van 4G. Het nieuwe 4G-netwerk van KPN wordt dus echt vele malen sneller dan 3G. KPN heeft ook laten weten dat het behalve mobiele abonnementen met 4G ook combinatie pakketten wil gaan verkopen, waarbij de vaste en de mobiele verbinding worden gecombineerd.