2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In januari ging het gerucht rond dat Dell zich zou terugtrekken van de beurs. Vandaag wordt gemeld dat dit inderdaad het geval zal zijn. Dell wordt overgenomen door oprichter Michael Dell en de investeringsbedrijven Silver Lake Partners en MSD Capital. Dell zal door de privatisering logischerwijs van de beurs worden gehaald.

Aandeelhouders van Dell krijgen 13,65 dollar per aandeel uitbetaald. Dit bedrag is 37 procent hoger dan de gemiddelde waarde van de aandelen gedurende de 90 dagen voor 11 januari 2013. Dit was de laatste dag waarop de op handen zijnde deal nog echt geheim zou zijn geweest. Sindsdien is de waarde van de aandelen al aanzienlijk gestegen. Op 11 januari sloot het aandeel met een waarde van 10,88 dollar. De totale transactie die bij de privatisering gemoeid is, wordt geschat op 24,4 miljard dollar.

Gisterenavond zouden de aandeelhouders van Dell bijeen gekomen om te stemmen over de deal. Michael Dell zou het bedrijf wat hij in 1984 oprichtte willen privatiseren omdat hij zich steeds meer zorgen maakte om zijn nalatenschap, zo meldde The Wall Street Journal op basis van uitspraken van topmannen. De CEO van Dell meldde zelf het volgende over de deal: "Deze transactie luidt een nieuw hoofdstuk in voor Dell, onze klanten en werknemers."

Bij de overname is ook een lening van Microsoft gemoeid, welke 2 miljard dollar bedraagt. Hierbij geeft de softwaregigant aan dat de lening met het oog op de toekomst wordt afgesloten. Microsoft committeert zich voor de lange termijn aan het gehele PC-ecosysteem en daarom worden partners ondersteund waar nodig. De ondersteuning van Microsoft is mogelijk bedoeld om een grote partner te behouden voor Windows, nu Chrome OS en Android aan populariteit aan het winnen zijn. Het kan ook te maken hebben met het grote patentportfolio van Dell.