In de Verenigde Staten hebben de eerste media een recensie van Microsoft’s Surface Pro gepubliceerd, de tablet is daar vanaf zaterdag te koop. Deze recensies zijn veelal negatief. Microsoft hoopt met de Surface Pro de zakelijke markt te overtuigen om niet langer voor iOS- of Android-producten te kiezen, maar de recensenten geloven daar niet in.

De Surface Pro-tablet van Microsoft is in tegenstelling tot de Surface RT voorzien van een Intel-processor en draait Windows 8 Pro in plaats van Windows RT. Microsoft wil met de Surface Pro mensen aanspreken die content consumeren, maar ook produceren. Daarnaast is de softwaregigant van mening dat de Surface Pro een goede uitkomst is voor bedrijven die werknemers een tablet willen geven welke makkelijk in het huidige ecosysteem past.

Microsoft belooft met de Surface Pro de eerste tablet met een volledig besturingssysteem, waardoor de grenzen tussen desktop en tablet vervagen, zonder in te moeten leveren op kwaliteit. Recensenten kunnen zich hier echter niet in vinden, zij zijn van mening dat de Surface Pro een product is dat oncomfortabel geland is tussen tablets en PC’s, met veel compromissen. Vooral als tablet heeft de Surface Pro nogal wat nadelen. Zo is het product in vergelijking met de iPad te duur, te zwaar en de hardware eist te veel energie. Ook zijn veel recensenten niet te spreken over de overgebleven opslagruimte.

Er zijn echter zeker ook positieve bevindingen over de Surface Pro te melden. Zo is de hardware krachtig wat er voor zorgt dat het besturingssysteem en programma’s snel draaien. Het scherm is bovendien goed en de aanwezigheid van een USB-poort en drukgevoelige stylus gelden eveneens als pluspunten.

De Surface Pro met 64GB opslagruimte kost 899 dollar en is daarmee enkele honderden dollars duurder dan een vergelijkbare iPad van Apple. Microsoft vraagt daar bovenop nog eens 120 dollar voor het toetsenbord. Qua prijs zou je de tablet daarom eerder kunnen vergelijken met de MacBook Air, welke 999 dollar kost.