Introductie

Eind mei presenteerde Microsoft de Surface Pro 3 aan de internationale media. De Surface Pro 3 is wederom een hybride tussen een laptop en een tablet, al moet ik eerlijk bekennen na het product in handen te hebben gehad dat het steeds meer op een tablet begint te lijken, dit terwijl de prestaties nog steeds gelijkwaardig zijn aan die van een laptop.

Microsoft heeft met de Surface Pro 3 opnieuw enkele grote stappen voorwaarts gezet om de Surface Pro 3 te verbeteren. Zo heeft de gigant ervoor gekozen om afscheid te nemen van het 10,6 inch-scherm en dit te vervangen door een scherm van 12 inch. Verder laat het bedrijf weten intensief met Intel samengewerkt te hebben om de Surface Pro 3 zo dun en licht mogelijk te krijgen. Iets wat duidelijk gelukt is, want hoewel het scherm met 1,4 inch is gegroeid, is het gewicht van de Surface Pro 3 in vergelijking tot de Surface Pro 2 met 100 gram afgenomen. Daarnaast is de Surface Pro 3 slechts 0,91 centimeter dik terwijl de Surface Pro 2 nog 1,35 centimeter dik was. Wel kiest Microsoft nog steeds voor processoren die eigenlijk voor laptops zijn bedoeld, hierdoor is het onmogelijk het systeem volledig passief te koelen en is er dus een ventilator aanwezig om het systeem koel te houden. Dat blijf ik zien als een minpuntje.

Inmiddels is dit zoals de naam doet vermoeden al de derde versie van de Surface Pro, wat ik opvallend vind is dat andere hardwarefabrikanten geen echte concurrenten hebben ontwikkeld voor de Surface Pro. Er zijn wel wat vergelijkbare convertibles voorbij gekomen, maar geen enkele beschikt over laptop-hardware, waardoor je eigenlijk meer een zwakke tablet met een toetsenbord hebt. Dat kan je niet gelijkwaardig noemen. Microsoft lijkt daardoor als enige te geloven in het concept van de Surface Pro, is het bedrijf eigenwijs of is het een kwestie van tijd? Op vragen met betrekking tot verkoopaantallen wilde Microsoft niets zeggen, ook niet over verkoopverwachtingen van deze Surface Pro 3. Op basis van de financiële cijfers kunnen we wel stellen dat Microsoft in 2013 flink verlies heeft geleden op de Surface-producten, in totaal haalde het een omzet van 853 miljoen dollar uit de Surface-producten, maar werd er vervolgens al 900 miljoen afgeschreven op de slechte verkoop van de eerste Surface RT.

Vorige week ben ik bij Microsoft geweest om even met de Surface Pro 3 te spelen en voldoende ervaring op te kunnen doen om een hands-on te schrijven. Microsoft ziet de Surface Pro 3 zelf als een concurrent voor tablets en laptops, het bedrijf biedt naar eigen zeggen het beste van beide werelden. Het is volgens hen ook het beste product als het aankomt op productiviteit. Of dat werkelijk zo is zal binnenkort moeten blijken als we een echte review publiceren, maar in deze hands-on kunnen we een deel van deze beweringen al controleren.

Wat mij betreft is een Surface Pro in elk geval niet voor iedereen weggelegd, de voornaamste reden hiervoor is het prijskaartje. De Surface Pro 3 gaat niet voor een appel en een ei over de toonbank: de goedkoopste versie kost 819 euro inclusief BTW en exclusief toetsenbord. Dat is met een Intel Core i3 Y-processor en 64GB aan opslagcapaciteit. In totaal zijn er vijf configuraties mogelijk waarbij de prijs uiteraard oploopt.