3min Devices

Review: Microsoft Surface Pro

Introductie

Microsoft staat op het punt om nieuwe versies van de Surface-tablets uit de doeken te doen, maar wij behandelen op de valreep nog de eerste uitvoering van de tablets. Doordat het lang heeft geduurd voordat de eerste generatie Surface-tablets in de winkelschappen van de Benelux beschikbaar kwamen, gaan we er enigszins vanuit dat dit ook het geval zal zijn bij de volgende generatie, al kan Microsoft natuurlijk anders besluiten. Wij nemen de gok en wijden toch nog een artikel aan Microsofts zakelijke tablet.

De Surface Pro is een tablet die draait op Windows 8 Pro en is voorzien van een Intel-processor. Dat laatste zorgt ook direct voor het vaakst gehoorde nadeel van de Microsoft’s zakelijke tablet; de behuizing is voor een tablet wel erg dik te noemen. De Intel-processor wordt voor een mobiele processor relatief warm en heeft daarom actieve koeling nodig, waar vrijwel elke andere tablet het af kan met een passieve oplossing. Naar verwachting zal Microsoft de tweede versie dunner kunnen maken dankzij een nieuwe generatie Intel-processoren. Wellicht een reden om nog even af te wachten dus.

Microsoft wil dolgraag een graantje meepikken van de groeiende tabletmarkt en zou dat normaal gezien aan zijn partners overlaten. Maar, misschien wel aan de hand van Google’s voorbeeld met de Nexus-producten, besloot het Amerikaanse bedrijf tot ieders verrassing zelf met tablets te komen. De Surface-producten moeten daarom tevens worden gezien als een goed voorbeeld voor partijen als Acer, Asus, Dell, Lenovo en Samsung. Microsoft zou dolgraag willen dat de fabrikanten met kwaliteitsproducten het Windows 8-ecosysteem versterken en de concurrentie aangaan met de Surface Pro.

Review: Microsoft Surface Pro
De Surface Pro is in twee varianten te krijgen en heeft een erg stevig prijskaartje. De 64GB-variant heeft een adviesprijs van 786 euro, de versie met tweemaal zoveel opslagruimte (128GB) kost honderd euro meer. Het feit dat winkeliers nog geen cent onder die prijs duiken lijkt erop te wijzen dat Microsoft weinig marge voor deze partijen hanteert.

Binnen het Windows 8 Pro-segment zijn er slechts enkele concurrenten voor de Surface Pro te vinden. Dell heeft de Latitude 10, HP de ElitePad 900 en Acer de Iconia W700P. Techzine heeft geen van deze producten aan een test onderworpen. Als we verder kijken dan is de grote concurrent van de Surface Pro toch de iPad van Apple, die misschien minder capabel is, maar wel over een gigantisch marktaandeel beschikt.

Model Vanafprijs
Apple iPad 4 (review) 499 euro
Dell Latitude 10 520 euro
HP ElitePad 900 570 euro
Microsoft Surface Pro 786 euro
Acer Iconia W700P 1.000 euro


De Microsoft Surface Pro is duidelijk niet de goedkoopste in zijn klasse, maar dat prijsverschil kan op verschillende manieren toch gerechtvaardigd zijn. Of dat het geval is wordt in de loop van dit artikel wel duidelijk.