1 min

Vorige week spande David Einhorn van Greenlight Capital een rechtszaak aan tegen Apple. Einhorn was van mening dat Apple te weinig dividend uitkeert aan aandeelhouders. Apple’s CEO Tim Cook sprak vannacht over de rechtszaak, de topman noemde het een "dwaze bijzaak".

De rechtszaak draait ook om een voorstel van Apple waarmee het preferente aandelen beschikbaar kan stellen zonder goedkeuring van aandeelhouders. Cook meldt dat hij het bizar vindt dat Apple wordt aangeklaagd voor iets wat goed is voor de aandeelhouders.

Einhorn wil dat Apple vaste preferente aandelen aan bestaande aandeelhouders uitkeert, waardoor dividend wordt uitgekeerd aan diezelfde aandeelhouders. Op die manier krijgen zij een groter gedeelte van Apple’s geldvoorraad. Tim Cook noemde deze suggestie creatief en gaf aan dat Apple het verzoek aan het overwegen is.

Volgens het meest recente kwartaalrapport van Apple zou het bedrijf inmiddels een geldvoorraad van zo’n 137 miljard dollar hebben opgebouwd. Vorig jaar maakte het Amerikaanse bedrijf bekend dat het dividend uit gaat keren. Van de beloofde 45 miljard dollar die over drie jaar wordt uitgesmeerd is inmiddels zo’n 10 miljard dollar uitgekeerd aan aandeelhouders.