Apple’s CEO Tim Cook heeft gereageerd op een besluit van de Europese Commissie, waardoor Apple miljarden aan belastingen terug moet betalen aan Ierland. Volgens hem heeft zijn onderneming nooit belastingvoordelen gekregen en is de beslissing "grote politieke onzin".

De Europese Commissie deed drie jaar lang onderzoek naar de belastingpraktijken van Apple in Europa. Volgens de Commissie sloot de Amerikaanse onderneming in twee gevallen een belastingdeal met de Ierse overheid, in 1991 en 2007. Als gevolg daarvan hoefde het bedrijf miljoenen minder belasting te betalen. De Commissie besloot echter dat Apple de belasting met terugwerkende kracht terug moet betalen.

In een reactie op de boete vertelt Tim Cook dat hij het allesbehalve eens is met de uitspraak. "Het is boosmakend, het is teleurstellend en het is duidelijk dat dit politiek gemotiveerd is en geen basis heeft in wetgeving of feitelijkheid. En weet je, dat is jammer, want als je beschuldigd wordt van iets dat absoluut niet bij je belangen past, word je daar kwaad van. En zo voelen wij ons nu. Apple heeft altijd correct gehandeld. We hebben niets misgedaan en de Ierse overheid heeft ook niets verkeerd gedaan."

In een onderzoeksrapport schreef de Europese Commissie dat een van de Ierse dochterondernemingen van Apple in 2014 slechts 0,005 procent belasting betaald had. Tim Cook ontkent die cijfers. "Ik heb geen idee waar ze dat vandaan halen. Het is niet waar. Dit is wel waar. In 2014 betaalden we 400 miljoen dollar belasting aan Ierland, een bedrag dat gebaseerd is op de Ierse inkomensbelasting van 12,5 procent."