2min

Een aandeelhouder van Apple heeft datzelfde bedrijf aangeklaagd omdat hij vindt dat Apple niet genoeg dividend uitkeert aan de investeerders. Aangezien Apple momenteel zo’n 137 miljard dollar op de bankrekening zou hebben staan, zit er wellicht een kern van waarheid in de aanklacht.

Aanklager David Einhorn van Greenlight Capital diende eerder al een verzoek in bij Apple voor een hogere dividenduitkering, maar dit werd niet ingewilligd. Het gevolg blijkt nu een rechtszaak te zijn. Einhorn wil andere aandeelhouders middels een brief mobiliseren om een voorstel dat Apple eind deze maand zal doen af te wijzen. Apple zou middels dit voorstel korte metten willen maken met preferente aandelen waarmee een vast bedrag gemoeid is.

Krap een jaar geleden maakte Apple bekend dat het dividend zou uitkeren. Bij de driejarige operatie zou zo’n 45 miljard dollar gemoeid zijn, destijds had Apple zo’n 100 miljard dollar op de bankrekening. In een jaar tijd is ongeveer 10 miljard dollar uitbetaald. Het bedrag van 45 miljard dollar vindt Einhorn niet voldoende, daar Apple inmiddels over 137 miljard dollar beschikt.

In een onkarakteristiek snelle reactie heeft Apple gesteld dat Einhorn verkeerd geïnformeerd is. In het bestuur van Apple zijn discussies gaande zijn over de mogelijkheid om een extra dividend uit te keren. Apple merkt ook op dat er in tegenstelling tot wat Einhorn beweert, geen einde zal komen aan de preferente aandelen.

Het is niet de eerste keer dat we van de aanklager horen. In 2011 deed David Einhorn al een aantal gekartelde uitspraken de deur uit, betreffende Steve Ballmer, de CEO van Microsoft. Ballmer zou volgens Einhorn moeten aftreden als CEO van de softwaregigant.