Oracle en Google liggen al lange tijd met elkaar overhoop vanwege Android. Oracle ontdekte dat Google enkele regels Java-code gebruikte in Android, die door Oracle gepatenteerd zijn. Oracle spande met dollartekens in de ogen een rechtszaak aan, maar werd niet in het gelijk gesteld door de rechter. Oracle vroeg een hoger beroep aan en meldt in een brief dat de rechter een fout heeft gemaakt.

Veel ontwikkelaars zijn van mening dat de structuur van een programmeertaal geen auteursrecht kunnen dragen. Oracle is echter een andere mening toebedeeld en merkt op dat "auteursrechten een kort Chinees gedicht of een jingle beschermen." Het werk wat door Oracle was vastgelegd was volgens het bedrijf stukken arbeidsintensiever, origineler en creatiever dan dat.

In de rechtszaak wordt behandeld of Application Programming Interfaces (API’s) auteursrechtelijk vastgelegd kunnen worden. Oracle claimde in de rechtszaak tegen Google dat de zoekgigant de rechten van 37 Java API’s heeft geschonden. Google vond echter dat API’s voor Java niet gepatenteerd kunnen worden aangezien de programmeertaal open-source is. Ondanks dat de rechter van mening was dat Google het auteursrecht over Java API’s geschonden had, werd de zoekgigant vrijgesproken.

Oracle vergelijkt Google’s ‘misdaad’ in een brief met een auteur met de naam Ann Droid, wie een nog uit te brengen Harry Potter-boek in handen krijgt en alle titels van hoofdstukken kopieert en de tekst vervolgens parafraseert.

Google heeft vooralsnog niet gereageerd op Oracle’s beweringen.