Adviseurs roepen om vertrek van bestuur HP

Adviseurs van Institutional Shareholders Sevices (ISS), een belangrijk adviesbedrijf voor investeerders, hebben zich negatief uitgelaten over het bestuur van Hewlett Packard. De adviseurs raden investeerders af om het huidige bestuur van HP te herkiezen.

Vooral voorzitter Ray Lane moet het ontgelden en dat komt door de overname van het Britse Autonomy, welke in 2011 werd afgerond. Eind 2012 bleek dat HP maar liefst 8,8 miljard dollar moest afschrijven op de overname waarbij zo’n 10 miljard dollar gemoeid was. Deze afschrijving was het resultaat van slecht management, zo werd destijds al gesteld door analisten. Het bestuur wordt onzorgvuldigheid verweten, waar de aandeelhouders het bedrijf om voor de rechter daagden.

ISS spreekt zich echter niet alleen uit tegen de voorzitter van HP’s bestuur, de twee langstzittende bestuurders van HP zijn eveneens het haasje. John Hammergren en G. Kennedy Thompson zouden volgens ISS ook niet herkozen mogen worden. Deze twee bestuurders worden eveneens bekritiseerd vanwege de overname in 2011.

Glass, Lewis & Co., een ander adviesbureau, vindt dat ISS gelijk heeft wat betreft Hammergren en Thompson, maar raadt wel aan om Lane te herkiezen. Ook Rajiv Gupta en Marc Andreessen, twee andere bestuurders van HP, worden afgeraden bij een herkiezing.

Het is duidelijk dat het bestuur van HP het te bont heeft gemaakt in de afgelopen jaren. Desondanks werd Lane een jaar terug met 96 procent van de stemmen herkozen als voorzitter. Investeerders zullen binnenkort bepalen of er nu echter ook koppen moeten rollen. Die keuze wordt op 20 maart gemaakt, dan vindt de jaarlijkse aandeelhoudersbijeenkomst plaats. Het zal ongetwijfeld een stuk spannender worden dan een jaar eerder, nu HP veelvuldig negatief in het nieuws is geweest.

Bron:Wall Street Journal