Een rechter in Nieuw-Zeeland heeft besloten dat Kim Dotcom in dat land de binnenlandse veiligheidsdienst Government Communications Security Bureau (GCSB) mag aanklagen. Dotcom zou op illegale wijze bespioneerd zijn door de veiligheidsdiensten.

Een dik jaar geleden werd Kim Dotcom op brute wijze gearresteerd en zijn website MegaUpload werd gesloten. Het doel was om Dotcom uit te leveren aan de Verenigde Staten, waar de man berecht kon worden om zijn illegale activiteiten met MegaUpload. Voorlopig is het nog niet zo ver.

De autoriteiten zouden zelf ook een aantal regels aan de laars hebben gelapt bij het onderzoek naar Dotcom. Vorig jaar bleek al dat de handelswijze van de veiligheidsdienst bij de arrestatie niet door de beugel kon. De oprichter van MegaUpload en Mega zou bovendien maandenlang illegaal bespioneerd zijn, Dotcom is een inwoner van Nieuw-Zeeland, maar heeft nog altijd een Duits paspoort. Een inval was vanwege de illegaliteit van het onderzoek dus sowieso niet rechtmatig.

Om die redenen kunnen de veiligheidsdiensten rekenen op een aanklacht van de geboren Duitser. In eerste instantie zouden de veiligheidsdiensten niet betrokken worden in de rechtszaak, maar de Nieuw-Zeelandse rechter heeft nu anders besloten.