1 min

In het eerste kwartaal na de naamswijziging van Research in Motion naar BlackBerry heeft het bedrijf een kleine winst gemaakt. Wel moest BlackBerry concluderen dat 3 miljoen gebruikers overgestapt zijn op een andere fabrikant. Het is pas de tweede keer ooit dat BlackBerry gebruikers verliest.

In het derde financiële kwartaal van 2012 boekte Research in Motion nog een kleine winst van 14 miljoen dollar, in het vierde kwartaal van 2012 mocht BlackBerry een veel grotere winst van 94 miljoen dollar noteren. Die winst blijft over van een omzet van 2,7 miljard dollar.

Het financiële nieuws vanuit BlackBerry is bemoedigend, maar andere data zorgt toch voor een bedrukte sfeer bij aandeelhouders. BlackBerry moest namelijk 3 miljoen gebruikers uitzwaaien. BlackBerry heeft nu nog altijd een indrukwekkend klantenbestand van 76 miljoen gebruikers wereldwijd.

In het afgelopen kwartaal verkocht BlackBerry 6 miljoen toestellen, een miljoen van die apparaten draaide op BlackBerry 10. Omdat alleen de Z10 in omloop is, weten we dus dat daar ongeveer een miljoen stuks van verkocht zijn in een relatief korte tijd. Het apparaat is in veel markten pas net te koop. In Nederland komt de BlackBerry Z10 op dinsdag 2 april uit.

Het aantal verkocht smartphones is opnieuw gedaald, een kwartaal eerder verkocht het Canadese bedrijf nog 6,9 miljoen exemplaren, een jaar eerder zelfs nog 11,1 miljoen stuks.