BlackBerry heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt over het eerste fiscale kwartaal van 2017 wat van maart tot en met mei liep, het Canadese bedrijf werkt met een gebroken boekjaar. Het bedrijf noteert een verlies van 670 miljoen Canadese dollar, omgerekend 462 miljoen euro. Dit verlies is volledig te wijten aan afschrijvingen en de herstructurering.

Onderaan de streep is het cijfer dus donkerrood, maar als we de cijfers analyseren dan is het eigenlijk goed nieuws, want zonder de afschrijvingen en de kosten voor de herstructurering heeft BlackBerry gewoon 14 miljoen dollar winst gemaakt, omgerekend 9,65 miljoen euro.

De CEO van BlackBerry is dan ook positief over de rest van het jaar. Hij verwacht dat BlackBerry nog flink zal groeien in zijn software en diensten die het aanbiedt. De divisie waar BlackBerry nu vrijwel volledig op focust. De smartphonedivisie kent geen prioriteit meer.

Volgens Chen wordt BlackBerry steeds efficiënter en zorgt de groei in software en diensten ervoor dat het verlies dit jaar uit komt op 15 cent per aandeel, waar analisten rekende op 33 cent per aandeel. Grote vraag is natuurlijk of BlackBerry dan volgend jaar weer voorzichtig winst kan gaan maken.

De verkoop van smartphones heeft bij BlackBerry steeds minder prioriteit al zorgt her nog wel voor flink wat omzet. Uit software en diensten werd 166 miljoen dollar omzet gehaald en uit de smartphonedivisie 152 miljoen dollar. Alleen onder de streep wordt uit de softwaredivisie winst gehaald en levert de smartphonedivisie verlies op. Wellicht moet BlackBerry helemaal de stekker trekken uit de productie van eigen smartphones en moet het volledig focussen op zijn software en diensten.

Veel overheden en bedrijven hebben nog steeds interesse in de diensten van BlackBerry omdat ze enorm veel ervaring hebben met het ontwikkelen van beveiligde software en software die op maat wordt ontwikkeld voor een bepaald systeem. Zo is QNX eigendom van BlackBerry en die software wordt veel gebruikt in de autoindustrie.