1 min

De Europese Commissie wil een onderzoek opstarten naar de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE. Het uitvoerend orgaan van de Europese Unie wil onderzoeken of de twee bedrijven met behulp van staatsfinanciering onder de prijzen van de Europese concurrentie kan gaan zitten. Indien dat zo is, is dat oneerlijke concurrentie.

Er is geen formele klacht ingediend tegen de twee fabrikanten, maar desondanks is de commissie op zoek naar steun om een onderzoek op de starten, meldt Reuters. Deze week zal Europees Commissaris Karel de Gucht de zaak aankaarten tijdens een bijeenkomst in Dublin. Vorig jaar bleek uit een intern rapport van de EU al dat het aangeraden werd om een onderzoek te starten naar de praktijken van de Chinese fabrikanten.

Omdat een formele klacht vanuit fabrikanten uitblijft wil De Gucht het onderzoek op eigen initiatief opstarten. Normaal is zo’n klacht een aanleiding voor een onderzoek, maar Europese bedrijven zoals Ericsson, Alcatel-Lucent en Nokia Siemens Networks zouden geen klacht willen indienen omdat ze vrezen uitgesloten te worden van de Chinese markt. De Gught heeft de keuze om de zaak te laten vallen of op eigen initiatief aan de slag te gaan en lijkt voor dat laatste te willen kiezen, indien mogelijk.

Ook in de Verenigde Staten bestaat veel argwaan ten opzichte van Huawei en ZTE. In oktober vorig jaar beschuldigde de het Huis van Afgevaardigden de twee fabrikanten onder andere van corruptie.