1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Verschillende Chinese fabrikanten van telecomapparatuur hebben een schikking getroffen met de Europese Unie. De fabrikanten van telecomapparatuur werden verdacht van illegale staatssteun.

Huawei, ZTE en andere Chinese fabrikanten werden verdacht van het ontvangen van illegale staatssteun vanuit de Chinese regering. Daardoor zouden de fabrikanten een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van Europese fabrikanten. Vooral de explosieve groei van Huawei was voor de EU een teken aan de wand: in 2006 beschikte Huawei over een marktaandeel van 2,5 procent, nu is dat ongeveer het tienvoudige en de rek is er nog niet uit.

De Chinese regering heeft nu een schikking met de Europese Unie getroffen en het Europese onderzoek naar de verschillende fabrikanten wordt daarom stopgezet. Details rondom de schikking blijven echter binnenskamers, de EU spreekt van een "minnelijke" schikking. Wel is er een onafhankelijk comité dat de handel in de gaten zal houden.

Jaarlijks wordt voor ongeveer 1 miljard euro aan Chinese telecomapparatuur geïmporteerd door Europese bedrijven. Deze apparatuur wordt bijvoorbeeld gebruikt om 4G-netwerken op te bouwen.