Het Chinese bedrijf Huawei is niet van plan om grote Europese telefoonfabrikanten over te nemen. Volgens vice-voorzitter Guo Ping is het niet mogelijk om deze Europese bedrijven te integreren in Huawei. Dit gaf de topman aan tegenover de Duitse krant Welt am Sonntag.

Ping, een van de drie vice-voorzitters van het in Shenzhen gesitueerde Huawei, gaf dit aan naar aanleiding van de vraag van de Duitse krant of Huawei van plan was een van de grote Europese spelers in de sector over te nemen. Als voorbeelden werden door de Duitse krant Nokia en Alcatel-Lucent genoemd. Hoewel het bedrijf dus niet van plan is om andere merken op te kopen, zegt Ping dat hij wel open staat voor samenwerking met Europese fabrikanten.

Tijdens het interview met de topman van Huawei vroeg de krant ook naar de beschuldigingen van het congres van de Verenigde Staten. Er wordt beweerd dat het bedrijf klanten bespioneert. Volgens het congres heeft Huawei banden met Chinese geheime diensten.

De Europese commissie beweert dat het bedrijf zijn producten voor kunstmatig lage prijzen in Europa verkoopt. De geruchten gaan dat de Chinese overheid zulke goedkope kredieten heeft verschaft aan het bedrijf dat hierdoor oneerlijke concurrentie ontstaat. Overigens weigeren Europese telecombedrijven zoals Ericsson, Alcatel-Lucent en Nokia Siemens Networks een officiële klacht in te dienen tegen het Chinese bedrijf. Ping gaf aan dat de beweringen van het Amerikaanse congres en die van de Europese Commissie alletwee niet waar zijn.

Het Chinese Huawei is een van de grootste fabrikanten op het gebied van telecommunicatie. Behalve telefoons wordt ook apparatuur voor netwerken ontwikkeld. Het bedrijf is onder andere verantwoordelijk voor het 2G-, 3G- en 4G-netwerk van KPN en T-Mobile.