Het eerste kwartaal van 2013 heeft softwaregigant Microsoft geen windeieren gelegd. De eerste drie maanden van dit jaar leverden Microsoft een 19 procent hogere nettowinst van 6 miljard dollar op. De omzet steeg procentueel bijna evenveel: 20,5 miljard dollar, een stijging van 18 procent. Microsoft maakte ook van de gelegenheid gebruik om het vertrek van de financiële topman aan te kondigen.

Hoewel Windows 8 tot nog toe vanuit de consument niet altijd even positief wordt benaderd, boekte de Windows-divisie van Microsoft toch succes. In het eerste kwartaal van 2013 steeg de omzet met 23 procent naar 5,7 miljard dollar. De Online Services-divisie was eveneens succesvol, daar steeg de omzet mar 18 procent naar 832 miljoen dollar. De entertainment-divisie realiseerde een omzet van 2,5 miljard dollar, wat een indrukwekkende stijging van 56 procent is.

Zakelijke afdelingen zoals de Business- en Server & Tools-divisies zagen hun omzet respectievelijk met acht en elf procent stijgen. De omzet vanuit die divisies bedroeg 6,3 en 5,04 miljard dollar.

Microsoft’s Chief Financial Officer (CFO) Peter Klein zal aan het einde van het financiële jaar vertrekken bij Microsoft. Het eerste kwartaal van 2013 is Microsoft’s derde kwartaal van het financiële jaar, Klein zal dus na het nu lopende kwartaal vertrekken. Klein was gedurende de afgelopen elf jaar in dienst bij Microsoft en bekleedde de rol van CFO vier jaar. In de komende weken maakt Microsoft zijn vervanger bekend.