2min

De fiscale tweede kwartaalcijfers voor 2013 van Microsoft zijn binnen. Deze cijfers laten een lichte omzetstijging zien, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, ondanks de dip op de PC-markt. Microsoft’s winst is echter wat gedaald.

Microsoft noteert een omzet van 21,46 miljard dollar voor het laatste kwartaal, waarvan het 6,38 miljard dollar als winst aan overhoudt. De winst per aandeel liep op met 0,76 dollar. Opmerkelijk genoeg zag Microsoft’s Windows-divisie de omzet met 24 procent oplopen. Dit is voornamelijk te danken aan de lancering van Windows 8, dat het slecht gaat met PC-verkopen kan hier dus niet uit opgemaakt worden. Twee weken terug gaf Tami Reller, financieel directeur van de Windows-divisie, al aan dat er 60 miljoen Windows 8 licenties verkocht waren. Dit gegeven wordt nu opnieuw herhaald door Microsoft, zonder daarbij nieuwe details te onthullen.

De Windows-divisie geeft aan dat er een trend is ingezet waar bedrijven langzaam maar zeker overstappen van Windows XP naar Windows 7. De cijfers geven aan dat 60 procent van de bedrijfscomputers op Windows 7 draaien. Inkomsten via particulieren groeiden met 40 procent dankzij upgrades naar Windows 8, kortingsacties bij aanschaf van meerdere licenties en de verkoop van de Surface-tablet.

De Server & Tools-divisie zag haar omzet oplopen met 9 procent vergeleken een jaar eerder naar 5,19 miljard dollar. Microsoft gaf aan dat een groot deel van de winst werd geboekt doordat SQL Server en System Center in één jaar tijd verdubbelde.

Microsoft’s Zakelijke divisie noteerde een omzet van 5,69 miljard dollar, dit is 10 procent lager dan het jaar daarvoor. Ook de Entertainment & Divices-divisie kreeg een flinke klap te verduren, deze zag de omzet met 11 procent teruglopen naar 3,77 miljard dollar. Deze laatste divisie is onder andere verantwoordelijk voor de Xbox 360.