Het succes van Samsung heeft voor de nodige productieproblemen gezorgd bij de fabrikant. Om dat gat te vullen zoekt Samsung toenadering bij enkele van Apple’s grootste productiepartners, waaronder Sharp en chipmaker SK Hynix. Samsung’s slagen hierin kan gevolgen hebben voor de productie van producten van Apple.

De twee rivalen liggen nog altijd in de clinch om tientallen patentzaken, waar Apple deze week de Galaxy S4 (review) aan toe wil voegen. Het succes van onder andere de Galaxy S4 heeft, ondanks de grote interne productiecapaciteit, de productieketen van Samsung onder druk gezet. Dat dwong het bedrijf al de hardware van de telefoon in sommige markten te versoberen en naar verluidt het debuut van de Galay S4 Mini uit te stellen.

De oplossing ligt volgens Samsung bij de productiepartners van Apple. Reuters schrijft over Samsung’s toenadering tot displayproducent Sharp en de Zuid-Koreaanse chipfabrikant SK Hynix. Sharp bekende zich deze week aan te sluiten bij Samsung, wat de banden met Apple kan verzwakken. Ook Samsung’s afname bij Apple’s voorname productiepartner Qualcomm groeit. Apple heeft mogelijk wel Intel achter de hand voor de productie van processors.

Momenteel wordt 80 procent van Samsung’s onderdelen intern geproduceerd. Dat maakt de strijd om voorraad nihil, maar analist Lee Sun-tae ziet het anders. "De afhankelijkheid van een enkele producent is gevaarlijk. Elke onderbreking, ook bij kleine onderdelen, kan de lancering van een product beïnvloeden," vertelt hij aan Reuters. HTC’s uitgestelde debuut van de One bracht een recorddaling in kwartaalomzet, een goed voorbeeld van de impact die vertraging kan hebben.

Hoe de zakenspelletjes zich precies gaan ontwikkelen is moeilijk te voorspellen. Waarschijnlijk is echter dat Samsung zich niet in zal houden om Apple’s productie in de weg te zitten, in een wereld waar de strijd mogelijk verschuift van patenten naar voorraad. Momenteel maakt Samsung plannen voor een buigbare tablet, een concept waar de productieplannen nog niet van op tafel liggen.