Volgens Digitimes heeft Apple een tekort aan touchscreens voor de iPad 2. Het had één miljoen schermpjes besteld bij LG Displays maar deze bleken bij levering niet te voldoen aan de kwaliteitseisen van Apple. Apple wil nu bij Samsung en Chimei Innolux een bestelling plaatsen om dit gat op te vangen. De vraag is of Samsung deze bestelling kan en wil oppakken.

Hoewel LG Displays momenteel al druk bezig zou zijn met een oplossing kan Apple daar niet op wachten, het heeft in plaats van de geplande 4 miljoen schermen de afgelopen maand slechts 2,5 miljoen schermen ontvangen, waarvan er 2 miljoen al werden geleverd door Samsung. Als de problemen bij LG aanhouden kan dit uiteindelijk gaan zorgen voor een te kort in de winkels, Apple wil dit voorkomen door extra schermen te bestellen bij Innnolux en Samsung.

De bestelling bij Samsung is op zijn zachts gezegd opvallend. De twee partijen vechten elkaar momenteel de tent uit in een rechtszaal in Den Haag. Waar Apple een kort geding heeft aangespannen tegen Samsung met als inzet een import en verkoopverbod op de Galaxy Tab 10.1 en alle Galaxy S smartphones. Daarnaast ligt er al een voorlopig import en verkoopverbod voor de rest van Europa, welke dinsdag werd opgelegd door een Duitse rechter. Samsung heeft inmiddels laten weten dit voorlopige verbod te gaan aanvechten. Ook start Samsung volgende week een bodemprocedure tegen Apple in Den Haag, waarin Apple wordt beschuldigt van het schenden van Samsung patenten.

Het is dus maar de vraag of Samsung bereidt is deze bestelling op te pakken. Het bestuur van Samsung zou ook kunnen beslissen om vanwege alle juridische procedures niet langer nieuwe bestellingen van Apple aan te nemen. Hiermee laat het bedrijf dan wel flink wat inkomsten liggen, maar het geeft ook een signaal af aan Apple.

Apple lijkt overigens voornemens om nog zo min mogelijk onderdelen bij Samsung in te kopen, het bedrijf is de laatste maanden druk op zoek naar andere leveranciers. Zo gaat het bedrijf TSMC waarschijnlijk de nieuwe A6 chip produceren. De eerste A4 en A5 chips van Apple werden door Samsung geproduceerd.

Een ander mogelijk probleem is dat Samsung de bestelling niet op kan pakken omdat het te weinig productiecapaciteit heeft. Samsung levert namelijk al iPad 2 schermen aan Apple, in juli waren dit er 2 miljoen. Daarnaast is Samsung momenteel druk bezig om de eigen Samsung Galaxy Tab 10.1 te produceren, die de concurrentie aan moet gaan met de iPad 2 en welke nu ook onderwerp is van de rechtszaken. Hierdoor zou Samsung best weleens aan zijn maximale productiecapaciteit kunnen zitten.

Mocht Samsung besluiten geen extra schermen voor Apple te willen of kunnen produceren, dan zou Apple op termijn best weleens in de problemen kunnen komen. Heel veel fabrikanten zijn er namelijk niet die hoogwaardige touchscreen schermen kunnen maken. Alleen Samsung en LG kunnen dit soort grote orders verwerken, waarbij LG zojuist voor de kwaliteitstest is gezakt. Innolux kan een deel van de capaciteit opvangen maar is bij lange na niet zo groot als een Samsung of LG.