1 min

In een Amicus Curiae hebben verschillende partijen hun mening gegeven in een rechtszaak tussen Oracle en Google. De rechtszaak betreft het al dan niet illegaal kopiëren van code van Oracle door Google. Ontwikkelaarsvereniging Application Developers Alliance laat geen spaander heel van Oracle’s standpunt.

Samen met Rackspace, TMSOFT en Stack Exchange diende de Application Developers Alliance een zogenaamde vriend van de rechtbank-brief in bij de rechtbank. In zo’n brief spreken één of meerdere partijen zich gevraagd of ongevraagd uit over een rechtszaak. In de desbetreffende rechtszaak klaagt Oracle over Google, dat API’s van Oracle in Android gekopieerd zou hebben. Dat terwijl er auteursrecht op deze code rust. Oracle verloor de originele rechtszaak, maar tilde deze naar een hoger beroep.

De ontwikkelaarsvereniging steunt Google en geeft aan dat een eventueel gelijk van Oracle verschrikkelijke gevolgen zou hebben voor ontwikkelaars. Als Oracle gelijk krijgt, zou het overgrote deel van de ontwikkelaars eveneens aangeklaagd kunnen worden voor soortgelijke praktijken. Er is volgens hen al decennia lang een ongeschreven afspraak dat bepaalde code buiten het auteursrecht valt.

Microsoft, EMC en Netapp hebben overigens al eerder hun steun voor Oracle uitgesproken.