De zaak die Oracle tegen Google heeft aangespannen vanwege het gebruik van code van Oracle in Android, lijkt in Oracle’s eigen gezicht te ontploffen. Was het eerder al zo dat Google niet schuldig werd bevonden aan patentinbreuk, beslist de rechter nu ook nog dat Application Programming Interfaces (API’s) niet van een auteursrecht voorzien kunnen worden.

De rechtszaak die Oracle ongeveer een jaar geleden aanspande lijkt weinig goeds te brengen voor het bedrijf. Oracle beschuldigde Google ervan dat haar mobiele besturingssysteem Android inbreuk maakte op auteursrechten en patenten die het in handen kreeg met de overname van Sun Microsystems. De rechter heeft echter besloten dat enkele belangrijke auteursrechten van Sun niet auteursrechtelijk beschermd hadden mogen worden, wat ook betekent dat Google er geen inbreuk op heeft kunnen maken.

De rechter besloot dat 37 API’s van de programmeertaal Java waarop Google inbreuk zou maken, niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Google mag de API’s zodoende gebruiken in Android. Oracle heeft aangegeven dat het in beroep gaat tegen deze beslissing.

Het besluit van de rechter is een nieuwe klap in het gezicht van Oracle. Dat terwijl de Java-eigenaar vrij zelfverzekerd de rechtszaak in ging. Oracle verwachtte immers miljarden aan vergoedingen uit het vuur te kunnen slepen, naast een vergoeding voor elke Androidtoestel dat in de toekomst wordt verkocht. Het lijkt er echter niet meer op dat dit nog zal gebeuren.