Volgens Mary Jo Foley, de Microsoft-watcher van ZDnet.com, zal Microsoft later deze week tijdens de BUILD-conferentie bekendmaken dat Windows Azure zal worden hernoemd naar Microsoft Azure. Dit heeft zij begrepen uit betrouwbare bronnen, reden voor de naamsverandering zou de beperkte link met Windows zijn.

Windows Azure is de afgelopen tijd flink gegroeid en steeds meer bedrijven hebben zich aangesloten bij Microsoft’s cloud initiatief, de mogelijkheden zijn inmiddels dan ook flink uitgebreid. De link met Windows is daardoor steeds kleiner geworden. Het is weliswaar mogelijk om virtuele servers te draaien met Windows Server, maar inmiddels is er ook ondersteuning voor virtuele servers met Linux of een Oracle-database.

Microsoft heeft in korte tijd flink wat ecosystemen die ook kunnen draaien binnen Windows Azure omarmd. Ook ontwikkelaars die gebruikmaken van programmeertalen die niet specifiek voor Windows zijn, kunnen tegenwoordig terecht in Azure.

Om die reden is de naam Windows Azure een beetje verwarrend aan het worden, Microsoft zou daarom willen overstappen op de naam Microsoft Azure. Microsoft wilde niet bevestigen dat de naamswijziging in aantocht is, aan het einde van de week zal duidelijk zijn of de bronnen van Foley kloppen of niet.