1 min

De Europese Unie heeft in nieuwe richtlijnen gepubliceerd waarin staat te lezen dat zoekgigant Google geen gevoelige data hoeft te verwijderen uit Google Search. De EU stelt wel dat Google moet meewerken met lokale wetten betreffende dataprotectie.

In sommige gevallen is de bescherming van de vrijheid van meningsuiting belangrijker dan privacy, vindt de EU. Daarom hoeft Google informatie die op legale wijze is geproduceerd niet uit Google Search te verwijderen. "De makers van zoekmachines zijn niet verantwoordelijk voor persoonlijke data die op websites van derden staat," meldt het Europese Hof.

De uitspraken zijn het gevolg van een rechtszaak die een Spaanse man tegen Google en Google Spanje aanspande. De Spanjaard eiste dat Google details over de veiling van zijn in beslag genomen huis uit de zoekmachine zou verwijderen. Het ging om een artikel uit 1998 dat een Spaanse krant over de veiling had geschreven en later in digitale vorm had gepubliceerd. Als naar de naam van de man gezocht werd kwam het artikel naar boven, terwijl de zaak al lange tijd geleden is afgehandeld en volgens de aanklager niet relevant is.

In de richtlijnen wordt gesteld dat Google geen enkele controle heeft over wat er op websites van anderen wordt gepubliceerd. Daardoor kan de zoekgigant niet meewerken aan dergelijke verzoeken.

Een definitieve uitspraak zal later dit jaar volgen.