1 min

Nu steeds meer mensen gebruik gaan maken van mobiele apparaten zoals tablets en smartphones, zijn er ook steeds meer kwaadwillenden die hier geld aan willen verdienen. Steeds vaker komt malware voor mobiele apparaten voor, en de consument beschermt zich hier nauwelijks tegen.

Volgens onderzoek van Juniper is 80 procent van de mobiele apparaten niet beschermd tegen malware. Het besturingssysteem met de meeste malware is op dit moment Android. De belangrijkste reden hiervoor is dat het ecosysteem van Android niet zo streng in de gaten wordt gehouden als iOS en Windows Phone, plus het feit dat Android het populairste mobiele besturingssysteem ter wereld is.

Op dit moment zijn er genoeg apps te downloaden die je telefoon of tablet kunnen beschermen tegen malware. Verschillende bedrijven bieden hier software voor aan. Toch is een groot deel van de consumenten nog niet bekend met de risico’s van malware op mobiele apparaten en om die reden beschermen ze hun mobiele apparaat niet tegen de schadelijke software.

Juniper Research, het bedrijf dat het onderzoek heeft uitgevoerd, heeft echter ook goed nieuws te melden. Volgens het bedrijf gaan wel steeds meer mensen zich beschermen tegen malware-aanvallen. Zo verwacht het bedrijf dat in 2018 1,3 miljard mobiele apparaten antimalware-software geïnstalleerd zullen hebben. Dit is een stuk meer dan de 325 miljoen mobiele apparaten die op dit moment antimalware-software geïnstalleerd hebben.

Afgelopen juni publiceerde Juniper een onderzoek waaruit bleek dat de groei van mobiele malware in een jaar tijd met 614 procent gestegen was.