1 min

BlackBerry heeft zijn kwartaalcijfers van het eerste fiscale kwartaal van 2014 gepubliceerd en die waren verrassend, maar bovenal niet positief te noemen. Het Canadese bedrijf moet een verlies van 84 miljoen dollar noteren. Investeerders hebben hun aandeel als reactie massaal verkocht.

Hoewel BlackBerry’s omzet met 15 procent is gestegen naar 3,1 miljard dollar, kon het daar geen winst over noteren. Het aantal verkochte smartphones is 13 procent gestegen naar 6,8 miljoen exemplaren in drie maanden tijd. Van de PlayBook-tablets zijn nog 100.000 stuks over de toonbank gegaan. Dat is allemaal helemaal niet zo slecht, ware het niet dat er wel een fors verlies wordt genoteerd.

Wall Street rekende eigenlijk op een winst in het afgelopen kwartaal. Aandeelhouders reageerden dan ook direct op de slechte cijfers door massaal de aandelen te verkopen. Dat zorgt ervoor dat de aandeelkoers van BlackBerry vandaag met 24 procent onderuit is gegaan, nog voor de markt geopend is. Het verlies is overigens aanzienlijk minder dan de 510 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

CEO Thorsten Heins heeft in een telefoongesprek met investeerders laten weten dat de lancering van BlackBerry 10 (review) succesvol is verlopen en dat er alle reden is om te geloven in de wedergeboorte van BlackBerry.