Apple heeft het afgelopen boekjaar, dat alweer eindigde in september van 2012, geen belasting betaald aan het Verenigd Koninkrijk en dit terwijl het bedrijf toch echt 68 miljoen pond winst voor belasting heeft gemaakt. Apple wist de belasting te omzeilen door aandelen uit te keren aan werknemers, deze zijn namelijk belastingaftrekbaar.

De Financial Times (FT) schreef zondag in de krant exact hoe Apple het voor elkaar heeft gekregen om zo’n 80 miljoen euro aan winst te maken in het Verenigd Koninkrijk en hier vervolgens geen penny belasting over te betalen. Apple probeert net als veel andere grote bedrijven, om met creatief maar wel legaal boekhouden, de belastingwetten is landen over de hele wereld te omzeilen.

In bijna alle landen moeten bedrijven allerlei verschillende soorten belastingen betalen, maar vaak zijn er ook aftrekposten waardoor bedrijven minder belasting hoeven te betalen. Door daar creatief gebruik van te maken en te zorgen dat er qua waarde meer aftrekposten zijn dan dat er belasting hoeft te worden betaald, gaat er geen euro of in dit geval penny naar de belastingdienst.

Apple koos ervoor om zijn werknemers bonussen uit te keren in de vorm van aandelen, deze bonussen zijn echter aftrekbaar waardoor het bedrijf geen belasting hoefde te betalen. Apple sluist volgens de FT meer dan 80 procent van zijn inkomen naar het hoofdkantoor in Ierland, want daar hoeft het bedrijf slechts 0,05 procent aan belasting te betalen, terwijl dat in veel andere landen een stuk hoger is. Inmiddels ligt Apple, net als veel andere grote bedrijven, onder vuur omdat het creatief de belastingwetten omzeilt.

In de Verenigde Staten is eerder dit jaar onderzoek gedaan naar de werkwijze van onder meer Apple in het omzeilen van belastingen. Zo heeft de Amerikaanse overheid in totaal al belastingen misgelopen over een bedrag van 74 miljard dollar, alleen bij Apple. De CEO van Apple liet toen weten dat het bedrijf zich volledig aan de wet houdt en dus niks verkeerds doet.

De mening van veel mensen is echter anders, de meeste zijn van mening dat als je actief bent in een land je ook de geldende belastingen moet betalen en niet via mazen in de wet deze moet omzeilen. Ook Nederland draagt voor een groot deel bij aan de mogelijkheid om belastingen te omzeilen, zo wordt het geld weliswaar in Ierland gestald maar loopt het ook door Nederland heen, vanwege Nederlandse belastingregels. Hoewel er veel kritiek is, lijkt het er niet op dat er op korte termijn verandering gaat komen in de belastingwetten in Europa om het omzeilen van belastingen tegen te gaan.