2min Devices

Apple licht belastingstructuur toe na Paradise Papers

Gisteren berichtten wij al dat Apple prominent wordt genoemd in de Paradise Papers. De indruk is gewekt dat Apple belasting ontwijkt en wij voorspelden dat Apple hier geen populariteitsprijs mee zou verdienen. Inmiddels zijn we een dag verder en ligt Apple, ondanks een meer dan openhartige ontkenning, weer onder een fiscaal vergrootglas. Wij informeren u over de laatste stand van zaken.

Hoe denkt Apple over belasting na de Paradise Papers?

Apple heeft gisteren een bijzonder openhartige verklaring uitgegeven. In de verklaring benadrukt zij dat zij geen belasting wil ontwijken. Volgens Apple betaalt zij belasting daar waar nodig. In de verklaring noemt de elektronicagigant zichzelf de grootste belastingbetaler ter wereld. Zij schetst dat er bij een verkoop van een Europese mobiele telefoon drie keer belasting betaald wordt. Allereerst in het land waar de verkoop plaats vindt. Hier wordt ook de indirecte belasting zoals BTW en dergelijke geheven en betaald. Vervolgens wordt er ook belasting in Ierland betaald. Er wordt immers met de Ierse vestiging afgerekend voor het Europese deel van de technologische ontwikkeling. Tot slot wordt over die verkoop ook belasting betaald in Amerika. Dit, logischerwijze omdat Apple een Amerikaans bedrijf is. Zo betaalt Apple naar eigen zeggen netto 24,6 % belasting. Dit is volgens haar meer dan andere Amerikaanse multinationals.

Wat is de situatie met betrekking tot belasting in Europa?

De Europese situatie is volgens Apple daarom geen onderwerp van discussie. Zeker omdat, zo benadrukt de technologiereus, de belastingafdracht in Ierland ruim 1,5 miljard in drie jaar bedroeg. Dit is liefst 7% van de totale belastingplicht van Apple wereldwijd. Apple ziet de discussie als een discussie tussen Europa en Amerika. Zij kan in Europa betaalde belasting immers in Amerika aftrekken. Zij roept de Amerikaanse regering op tot actie. De Amerikaanse regering heeft aangegeven de huidige ontwikkelingen te onderzoeken.

Mededingingscommissaris van de Europese Unie, Margrethe Vestager heeft inmiddels aangegeven nadere vragen te gaan stellen. Wij volgen de zaak en blijven jullie informeren.