De Amerikaanse Senaat heeft aangegeven dat Apple met behulp van verschillende omwegen belasting weet te omzeilen in eigen land. Apple heeft aangegeven dat het belastingstelsel aangepast moet worden en dat het met 6 miljard dollar al veel belastingcenten ziet verdwijnen.

Vandaag zal Tim Cook tekst en uitleg geven over Apple’s standpunt betreffende een onderzoek van de Amerikaanse Senaat. Het Amerikaanse bedrijf denkt momenteel al de grootste belastingbetaler in de Verenigde Staten te zijn. Onlangs spiegelde een analist al voor dat van elke 40 dollar aan belastinginkomsten één afkomstig is vanuit de maker van de iPhone en iPad. Bovendien denkt Apple zichzelf te kunnen zien als een bedrijf dat er voor zorgt dat ook anderen meer inkomsten kunnen draaien, wat vanuit die partijen ook weer voor extra belastinginkomsten zorgt. Apple heeft ook 600.000 banen gecreëerd in de Verenigde Staten en is momenteel een deel van de productie aan het overhevelen naar het thuisland.

Ondanks deze excuses denkt Apple gewoon aan de wetten te voldoen en alle vereiste belasting te betalen. Dat geldt voor de Verenigde Staten, maar in andere landen. The Guardian meldt echter dat Apple meerdere dochterbedrijven hebben die vrijwel geen belasting ophoesten. Deze bedrijven zijn in Ierland gevestigd. Eén van deze bedrijven haf in 2011 een inkomst van 22 miljard en betaalde daarover slechts 0,05 procent rente.

Ook andere technologiebedrijven houden zich bezig met bedenkelijke praktijken als het gaat om het betalen van belasting. Zo liggen bijvoorbeeld Google en Facebook eveneens onder het vergrootglas. Google-topman Eric Schmidt heeft net als Tim Cook opgeroepen tot een hervorming van het belastingstelsel.