Google’s bestuursvoorzitter Eric Schmidt heeft in een interview aangegeven dat zijn bedrijf er samen met Apple aan werkt om de onderlinge relatie naar een hoger niveau te tillen. Doordat de twee bedrijven zich de afgelopen jaren steeds meer in elkaars vaarwater gingen begeven, ontstond steeds meer rivaliteit.

De combinatie Apple-Google was enkele jaren terug nog perfect. Apple ontwikkelde hardware en Google kon daarvoor een deel van de software ontwikkelen. Apple creëerde de smartphonemarkt en Google profiteerde daarvan mee. Dat ging goed, totdat Google besloot dat het ook wel zonder Apple kon werken en meer aandacht aan het Android-besturingssysteem ging besteden. Dat systeem was eigenlijk bedoeld voor camera’s, maar werd omgevormd tot een OS voor smartphones en later ook voor tablets. Dat werd door Apple niet gewaardeerd, mede omdat Eric Schmidt destijds onderdeel was van het bestuur van Apple en ongetwijfeld over veel interne informatie beschikte. In de jaren erop volgde steeds meer rivaliteit, waarbij Apple in iOS 6 bijvoorbeeld grote stappen heeft gezet om voorheen standaard meegeleverde Google-diensten weg te werken.

Doordat topmensen van Apple en Google dit jaar verschillende keren langdurige gesprekken met elkaar hebben gevoerd, gaat het weer de goede kant op met de verhoudingen tussen de twee bedrijven. Volgens Schmidt is er tijdens die gesprekken een lange lijst met problemen aan bod gekomen, maar over specifieke onderwerpen wil Schmidt zich niet uitweiden.