Tijdens een intern Microsoft evenement zou Ballmer hebben bevestigd dat Microsoft teveel Surface RT tablets heeft laten maken. Ze hebben te hoog ingezet en ze verkopen lang niet zoveel Windows 8 apparaten als ze zouden willen. Vandaar ook dat de prijs van de Surface RT flink omlaag is gehaald. Ook staan er nieuwe Surface-tablets op het programma en moet Microsoft nu snel van de huidige voorraad af.

In totaal heeft Microsoft maar liefst 900 miljoen dollar moeten afschrijven op de Surface RT-tablet. Het bedrijf had veel hogere verwachtingen van de Windows 8 tablet. Vandaar ook dat de prijs met zo’n 30 procent is gedaald en scholen nu speciale aanbiedingen krijgen om de tablet nog scherper aan te schaffen. Microsoft moest iets doen om ervoor te zorgen dat de Surface RT tablets uiteindelijk verkocht gaan worden.

Dat het bedrijf minder Windows apparaten verkoopt dan het zou willen heeft verschillende redenen. Om te beginnen hebben veel OEM-fabrikanten hun Windows RT producten teruggetrokken of niet eens op de markt gebracht. Veel OEM’s hebben kritiek op de onduidelijkheid rond Windows RT. Daarnaast heeft Windows 8 aardig wat kritiek gekregen en moeten mensen wennen aan het nieuwe startmenu. Met Windows 8.1 heeft Microsoft enkele concessies gedaan om de kritieken weg te nemen. Of dat voldoende zal zijn is de grote vraag. Ook de huidige economische situatie en de daling in de pc-verkopen helpt niet mee.

Ballmer zou tijdens het evenement ook bevestigd hebben dat Microsoft werkt aan een tweede generatie Surface-tablets. Microsoft zou momenteel de nieuwe versies aan het testen zijn, waarbij de RT-versie waarschijnlijk over een Qualcomm Snapdragon 800 chip zal beschikken.