Surface tablets financieel gezien een grote flop

Abonneer je gratis op Techzine!

De Surface-tablets van Microsoft zijn financieel gezien een grote flop. Dat blijkt uit de cijfers die Microsoft inleverde bij de Amerikaanse beurswaakhond. Daaruit blijkt dat Microsoft slechts een omzet van 853 miljoen dollar heeft geboekt op de Surface-tablets. Dit terwijl het eerder 900 miljoen moest afschrijven op de voorraden die het nog heeft van de Surface-tablet.

Microsoft heeft zich stevig in zijn vingers gesneden met de Surface-tablets. Vooral de personen die de verkoopprognoses hebben gemaakt voor de Surface-tablets zijn hier schuldig aan. Hoewel Microsoft een omzet heeft weten te realiseren van 853 miljoen dollar op de tablets, heeft het recent ook 900 miljoen dollar moet afschrijven op de Surface-tablets. Deze afschrijving moest het doen omdat de verkopen veel lager zijn dan van te voren was geprognotiseerd, Microsoft heeft veel te veel tablets laten fabriceren en heeft dan ook nog tienduizenden tablets op voorraad liggen die mogelijk nooit verkocht gaan worden, om deze toch nog te slijten heeft Microsoft de prijzen flink verlaagd en biedt het aan het onderwijs de mogelijkheid om de tablets extreem goedkoop aan te schaffen.

De start van Microsofts avontuur op de tabletmarkt is financieel dus geen groot succes. Het heeft puur op de omzetcijfers en de afschrijving al verlies geleden en dan zijn de marketingkosten niet eens meegenomen. Microsoft heeft namelijk voor bijna een miljard dollar geadverteerd voor Windows 8 en de Surface tablets. Steve Ballmer, de CEO van Microsoft, heeft inmiddels een reorganiatie aangekondigd waarbij enkele topmensen van stoel gaan wiseelen, divisies worden samengevoegd en teams opnieuw worden ingedeeld.

Ook de divisie waaronder de Surface-tablets vallen gaan flink op de schop. Het zou dus zomaar kunnen dat ondanks dat deze Surface-tablet financieel gezien een grote misser is, een volgende generatie wel zeer winstgevend kan zijn voor Microsoft. Als Microsoft ervoor zorgt dat de prognoses in het vervolg wat meer kloppen met de helderheid zou het ook winst moeten kunnen draaien.

De Surface-tablets zijn namelijk helemaal niet onaardig, ook op Techzine ontving de Surface RT tablet een 7. Het grootste nadeel voor de Surface tablets is dat veel gebruikers nog moeten wennen aan Windows 8 en dat er nog niet voldoende apps voor zijn. Iets waar Microsoft wel druk mee bezig is.