De verkopen van Microsofts Surface-tablet vallen tegen en veel klanten die de tablet hebben gekocht, brengen de tablet terug en willen hun geld terug, zo laat IHS iSuppli weten tegenover CNet.

Er zijn sinds de lancering van Surface RT afgelopen kwartaal 1,25 eenheden verscheept, maar verkopen in de winkel "waren aanzienlijk lager, misschien rond de 55 tot 60 procent van die 1,25 miljoen", zo vertelt Rhoda Alexander, een analist bij iSuppli.

Dat betekent dat er rond de 680.000 tot 750.000 Surface RT-tablets echt verkocht zijn. Hoewel dit normaal is voor net uitgebrachte Android-apparaten, verkoopt Apple meestal 90 procent van de apparaten die het verscheept.

Het lijkt er op dat er geen verdere productie is van Surface RT in het eerste kwartaal. Dit betekent dat Microsoft de overgebleven Surface RT-tablets eerst nog wil proberen te verkopen voordat het verder gaat met het maken van nieuwe tablets.

Bovendien is het zo dat veel van de klanten die Surface RT wel kopen, deze weer terug brengen. "Het aantal teruggebrachte tablets samen met de lage verkopen lijkt te wijzen op een probleem", zo vertelt Alexander. Ze vertelt dat hetzelfde gold voor de Kindle Fire van Amazon.

Veel klanten brengen Surface RT waarschijnlijk terug vanwege de moeite die ze moeten doen om Windows 8 te leren, iets waar veel tabletklanten geen tijd voor hebben.

Ten slotte hebben weinig systeemfabrikanten interesse om tablets met Windows RT te maken, omdat de fabrikanten er geen brood in zien.

Surface RT wordt op 9 februari uitgebracht in Nederland. Later zal ook nog Surface Pro worden uitgebracht. Deze tablet draait Windows 8 Pro en heeft als voordeel dat op de tablet ook desktopapps gedraaid kunnen worden, in tegenstelling tot RT-tablets die alleen Office op de desktop kunnen draaien.