RTL neemt Videoland over om Video on Demand dienst

RTL Nederland heeft de digitale tak van Videoland overgenomen. RTL wil in Nederland een Video on Demand dienst aan gaan bieden met eigen content en met films en series die al via Videoland te verkrijgen waren. Hiermee gaat RTL de concurrentie aan met Netflix al voor dat bedrijf in Nederland gestart is.

RTL Nederland verhuurt op dit moment al series en films via RTL XL, maar die dienstverlening laat nog veel te wensen over. Een overname van Videoland is dan ook niet vreemd, RTL haalt hiermee een hoop techniek in huis om zelf een goede Video on Demand dienst aan te kunnen bieden. Daarnaast kan RTL de dienst onbeperkt promoten via de kanalen die het al heeft, zoals het ook doet met de eigen datingsite Pepper.nl en de restaurant-site Couverts.nl. RTL doet de overname vlak voordat Netflix zijn intrede gaat maken in Nederland.

Het Amerikaanse Netflix biedt een Video on Demand dienst aan waarbij gebruikers voor een bedrag van 8 euro per maand onbeperkt films en series kunnen kijken. In de Verenigde Staten is Netflix enorm populair en sinds twee jaar is Netflix de oceaan overgestoken om ook in Europa voet aan de grond te krijgen. Langzaam rolt Netflix zijn diensten uit in de steeds meer landen. Het begon in het Verenigd Koninkrijk en Ierland om vervolgens de Scandinavische landen te veroveren.

In september zijn Nederland en mogelijk ook nog enkele andere Europese landen aan de beurt en dat is iets waar veel Nederlandse bedrijven toch wel een beetje bang voor zijn of in elk geval moeten zijn. In Nederland zijn er al verschillende mogelijkheden voor filmdiensten maar deze concurreren niet met elkaar en zijn een stuk duurder dan Netflix. Zo kan je via de meeste providers ook Film 1 of HBO krijgen, hiervoor moet echter minimaal 14,95 euro per maand worden betaald. Ook bieden Ziggo en UPC interactieve televisie waar je gebruik kan maken van Video on Demand. Sommige films zijn daarbij gratis maar een hoop andere moet je extra voor bijbetalen.

Daar gaat Netflix straks de concurrentie mee aan voor slechts 8 euro per maand en de gebruiker heeft de controle bij Netflix. Je hoeft dus niet te kijken wat op dat moment wordt uitgezonden zoals bij de bestaande diensten, je kiest net als bij interactieve televisie uit een catalogus wat je wil zien en dat kan je ook direct kijken zonder extra bij te moeten betalen. Alles is inbegrepen voor die 8 euro per maand. Aangezien Netflix gewoon via het internet werkt hoeft het geen deals te sluiten met kabelmaatschappijen om zenders door te geven.

RTL zal met een soortgelijke dienst gaan komen maar of RTL ook zijn diensten aan gaat bieden voor 8 euro of mogelijk nog scherper is onduidelijk.