Samsung wordt in Brazilië voor de rechter gesleept vanwege veelvuldig overwerk en slechte arbeidsomstandigheden in een van zijn fabrieken in dat land. In de desbetreffende fabriek worden smartphones van Samsung geproduceerd.

Braziliaanse aanklagers hebben een rechtszaak tegen Samsung ingediend waarin het Koreaanse bedrijf wordt beschuldigd van het schenden van arbeidswetten in dat land. De werknemers van de fabriek zouden extreem lange shifts draaien gedurende lange werkweken. De eis in de rechtszaak is een vergoeding van omgerekend zo’n 83 miljoen euro.

De rechtszaak betreft een fabriek in Zona Franca de Manaus, waar smartphones worden geassembleerd. Werknemers zouden dagen van 10 tot 15 uur draaien, zonder pauzes en constant in staande positie. Sommige werknemers zeggen zulke shifts tot 27 dagen achter elkaar te moeten werken. Ook zou de werkdruk driemaal zou hoog liggen als veilig is volgens reglementen. In de fabriek werken ongeveer 5.600 mensen, van hen zouden maar liefst 2.018 hebben gevraagd om ontslag vanwege gezondheidsproblemen zoals rugklachten en ontstekingen aan spieren.

Een woordvoerder van Samsung geeft aan dat er onderzoek zal worden gedaan indien er een melding over de rechtszaak is ontvangen. Ook zal er volledige medewerking worden verleend aan de Braziliaanse autoriteiten.

Samsung is in het verleden al vaker in het nieuws gekomen vanwege slechte arbeidsomstandigheden en zelfs kinderarbeid. Ook Apple moest het ontgelden.