Samsung heeft eerder dit jaar in een plan voor het jaar 2020 aangegeven dat het bij de toptien van beste werkgevers wil horen. Een onderdeel van dat plan is dan ook dat de werkomstandigheden aan alle eisen voldoen. Uit een onderzoek van een onafhankelijke commissie blijkt dat dat momenteel nog absoluut niet het geval is.

De commissie kreeg toestemming om onderzoek te doen bij 100 Chinese leveranciers van Samsung. Het meerendeel van de leveranciers voldeed volgens het rapport niet aan de eisen voor een maximaal aantal overuren, de helft heeft bovendien minderjarige werknemers in dienst die in aanraking komen met giftige stoffen, overigens was bij geen enkele leverancier sprake van kinderarbeid.

Een derde van de partijen bleek niet verzekerd tegen arbeidsongevallen en nog eens 59 partijen schoten tekort wat betreft passende supervisie en veiligheidsmaatregels zoals beschermende brillen en oordoppen tegen lawaai. Bij 33 leveranciers waren er misstanden bij waarden in het rioolwater en afvalverwerking. Drie leveranciers overschreden ook de limiet van stof- of geluidsniveau’s.

In het verleden was het vooral Apple dat het moest ontgelden wat betreft arbeidsomstandigheden, daar heeft het Amerikaanse bedrijf veel aan gedaan. Samsung blijkt afgaande op het rapport wat dit betreft nog lang niet zo ver. Wel is het zo dat het Zuid-Koreaanse bedrijf ook al langer van de leveranciers eist dat de omstandigheden verbeterd worden, waarbij het indien gewenst ook hulp wil bieden. Gedurende het afgelopen jaar zijn er bijvoorbeeld 1934 problemen opgelost. Ook zijn er 2000 inspecteurs opgeleid om problemen vast te stellen.

Samsung heeft aangegeven dat de resultaten uit het onderzoek gebruikt zullen worden als gids voor toekomstige maatregels.