1 min

De inkomsten van de Nederlandse platenmaatschappijen zijn voor het eerst in 12 jaar gestegen. Deze stijging is vooral te danken aan de groei van streamingdiensten zoals Spotify en Deezer.

Dit heeft NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, bekendgemaakt.

De inkomsten uit streamingdiensten stegen fors. In juli gingen deze met 131 procent omhoog naar 15,7 miljoen euro. Bij andere media gaat het slechter: de verkoop van cd’s is nog altijd aan het dalen, maar ondanks dat is dat nog altijd wel een belangrijke inkomstenbron voor platenmaatschappijen in Nederland. Er werd 34,1 miljoen euro uit opgehaald, wat een daling is van 18,4 procent.

Uit digitale downloads haalden de maatschappijen eveneens minder inkomsten en is een daling zichtbaar van 1,2 procent naar 8,3 miljoen euro. Licentiekosten afgedragen aan radio- en tv-zenders zijn overigens niet meegerekend en worden pas later bekendgemaakt.

De inkomsten van de platenmaatschappijen zijn nog niet op het oude niveau van begin deze eeuw. Toen waren de inkomsten 2,5 keer zo hoog als nu.

NVPI dankt de stijging echter onder meer aan de blokkade van The Pirate Bay. "Wij denken dat dat zeker geholpen heeft", zo vertelt Paul Solleveld, directeur van de NVPI. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek overigens dat het aantal downloads via The Pirate Bay alleen maar gestegen is. Wel zou het aantal muziekdownloads gestabiliseerd zijn.

Verder dankt Solleveld de stijging ook aan de streamingdiensten en de gebruiksvriendelijkheid ervan.