1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De SP wil niet langer dat de Tweede Kamer gebruik maakt van Vodafone voor telecomdiensten. Volgens de partij zou de telecomprovider gegevens uit gesprekken delen met geheime diensten in het buitenland.

Omdat Vodafone een buitenlandse provider is, bestaat er bij de SP wantrouwen richting de provider. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak zijn alle providers die in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gevestigd zijn bij voorbaat partijen die gegevens door zouden kunnen lekken aan geheime diensten van die landen. Het belang dat Nederlandse provider KPN ook in binnenlandse handen blijft, wordt daarmee onderstreept. Momenteel probeert het Mexicaanse América Movil om KPN in handen te krijgen.

Volgens minister Plasterk worden gegevens alleen bij een formeel verzoek naar Nederlandse opsporings- en veiligheidsdiensten doorgespeeld. Dat vindt Van Raak echter niet voldoende uitleg om uit te kunnen sluiten dat leden van de Tweede Kamer worden afgeluisterd. Er moet daarom een onderzoek worden ingesteld, vindt de politicus.

Van Raak meldt bovendien dat ook andere overheidsinstanties en ook burgers bij zichzelf moeten nagaan of het gebruik van Vodafone wel gewenst is. Vodafone is voor veel overheidsinstanties de leverancier van telecomdiensten.