Vodafone Nederland heeft op zijn website laten weten dat het toestemming heeft gevraagd aan verschillende Ministeries, Binnenlandse Zaken en Defensie, om het aantal aftapverzoeken dat het per jaar krijgt openbaar te maken. Het bedrijf wil hierover transparanter zijn naar burgers.

De grote vraag is natuurlijk of Vodafone die toestemming gaat krijgen, gezien het heftige debat in de Tweede Kamer rond de uitspraken van Minister Plasterk ligt dit niet voor de hand. In de Verenigde Staten laten inmiddels veel grote IT-bedrijven en telecomproviders geregeld weten hoeveel verzoeken ze hebben ontvangen van de Amerikaanse overheid. Vodafone wil dit ook graag in Nederland doen.

"Het is voor een gezonde toekomst van ICT belangrijk dat consumenten en burgers er vertrouwen in hebben dat hun gegevens veilig zijn. Wij investeren daarin zelf onder meer door zo transparant mogelijk te zijn over wat wij met gegevens doen en onze klanten daarover zelf zoveel mogelijk controle te geven. Maar om vertrouwen echt bevorderen, is ook nodig dat de overheid transparanter is. Vandaar onze verzoeken.", aldus Vodafone.

Vodafone heeft in alle 25 landen waar het actief is een soortgelijk verzoek gestuurd naar de nationale overheden om te vragen wat ze wel niet mogen rapporteren. Vodafone hoopt in juni van alle overheden reactie te hebben ontvangen en op basis daarvan verslag te kunnen doen.

Inmiddels is al meerdere keren gebleken dat Nederland veel afluistert en aftapt in vergelijking tot andere landen. In Nederland zijn er echter nog geen telecomproviders die inzicht hebben gegeven in deze cijfers.