2min

Volgens onderzoeksbureau’s Gartner en IDC is de verkoop van pc’s in het derde kwartaal van dit jaar minder gedaald dan aanvankelijk in een eerdere voorspelling werd verwacht.

De cijfers van de verkoop van hardware in het afgelopen kwartaal zijn bekend geworden. Hoewel het aantal verkopen van pc’s hoger is dan eerder werd voorspeld, is het afgelopen kwartaal nu al het zesde op rij waarin het totaal aantal verkopen daalt.

Volgens IDC werden er gedurende het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd in totaal zo’n 81,6 miljoen pc’s verscheept. Dit is 7,6 procent minder dan in het derde kwartaal een jaar geleden. Aanvankelijk werd hier een daling van 9,5 procent verwacht. Na het in het begin inzakken van de verkoop, trok deze later toch enigszins aan dankzij zakelijke verkopen en de verscheping van apparaten die alvast uitgerust zijn met het volgende week verkrijgbare Windows 8.1 besturingssysteem.

Naar berekeningen van Gartner zou de totale verkoop van PC’s in dezelfde afgelopen drie maanden 80,3 miljoen stuks bedragen. Dit is volgens hun cijfers 8,6 procent minder in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar terug. Deze cijfers zouden het laagste zijn sinds het jaar 2008.

Beide onderzoeksbureau’s zijn het erover eens dat Lenovo de grootste fabrikant is van pc’s. Hierna volgen HP en Dell. Bij deze topdrie viel een lichte groei in het aantal verkopen waar te nemen, terwijl bij Acer en Asus -nummer vier en vijf in dat rijtje- een flinke daling van het aantal verkopen viel op te merken.

IDC hoopt op een lichte toename in de verkoop van het aantal pc’s gedurende het vierde kwartaal van dit jaar, maar vermoedt dat het jaar 2014 het de fabrikanten opnieuw erg moeilijk zal maken.