2min

Tags in dit artikel

, , ,

De feestdagen waren een klap voor pc-fabrikanten. Volgens analistenbureaus Gartner en International Data Corp (IDC) daalde de wereldwijde verkoop met maar liefst 28 procent.

Het ziet er niet naar uit dat de situatie op korte termijn verbetert. Beide bedrijven voorspellen dat de markt pas in 2024 herstelt.

Gartner meldt dat de wereldwijde verkoop van pc’s in het vierde kwartaal van 2022 met 28,5 procent daalde naar 65,3 miljoen stuks. “De grootste kwartaaldaling sinds Gartner de pc-markt in de jaren negentig begon te volgen”, aldus het bedrijf.

Krimp alom

De cijfers zijn nog slechter dan het derde kwartaal van 2022, dat eerder werd beschouwd als de grootste daling ooit. Volgens Gartner liep de verkoop van pc’s in het volledige jaar met 16,2 procent terug naar 286,2 miljoen stuks.

IDC berekende dat de verkoop in het vierde kwartaal wereldwijd uitkwam op 67,2 miljoen stuks, een daling van 28,1 procent. Voor het hele jaar meldde IDC een krimp van 16,5 procent (292,3 miljoen stuks).

Lenovo en HP

De cijfers van Gartner en IDC komen grotendeels overeen op het gebied van de grootste pc-fabrikanten. Wat Apple betreft waren er enkele verschillen als gevolg van methodiek.

Gartner meldde dat Apple een verkoopdaling zag van 10,2 procent (7 miljoen stuks). IDC rapporteerde een krimp van slechts 2,1 procent (7,5 miljoen stuks).

De analistenbureaus zijn het vaker oneens over de prestaties van Apple. IDC zat dit kwartaal het dichtst bij de cijfers die de techgigant in zijn officiële rapport noteerde. Lenovo en HP worstelden met de grootste dalingen (respectievelijk 28,6 en 29,1 procent).

Tip: ‘Wereldwijd overschot aan processors tot halverwege 2023’