2min

Tags in dit artikel

, , ,

De fabrikant Foxconn geeft toe dat het bedrijf werknemers te zwaar heeft belast tijdens de productie van de PlayStation 4. Het zou hier voornamelijk gaan om Chinese studenten die ’s avonds en ’s nachts gedwongen overuren zouden maken.

Foxconn kwam eerder dit jaar al in opspraak vanwege de embarmelijke toestanden waarmee de Chinese werknemers te kampen hadden. Destijds werd Apple als grote afnemer hiervoor op het matje geroepen. Uiteindelijk werd na overleg tussen Foxconn en Apple een groot deel van de problemen opgelost.

Nu blijkt dat Foxconn wederom het boekje te buiten is gegaan wat betreft omstandigheden waarin het haar werknemers in de Chinese fabriek laat functioneren. Ditmaal zou het haar eigen personeelsbeleid hebben overtreden door studenten overuren te laten draaien. Deze studenten zouden voor Sony werken aan onderdelen van de PlayStation 4.

De benadeelde studenten, afkomstig van het Technologie-Instituut van Xian in China, volgden een stage bij het oorspronkelijk Taiwanese Foxconn. Wanneer deze studenten hun taken niet zouden afkrijgen, kregen zij hun benodigde punten om te kunnen afstuderen niet toegewezen.

Deze zaak kwam aan het licht nadat er op de Chinese website Tencent Games werd bericht over de wijze waarop de studenten werden behandeld. Naar aanleiding daarvan meldde Foxconn zelf aan nieuwssite Quartz dat er uit intern onderzoek bleek dat het bedrijf het eigen personeelsbeleid overtrad. Met name bij de studenten werkzaam in de fabriek in Yantai bleek dit het geval te zijn.

In een verklaring deelde Foxconn mede dat het voor een oplossing voor het probleem zal zorgen. Foxconn beloofde dat de studenten voortaan niet meer ’s avonds of ’s nachts zullen overwerken, zelfs al doen ze dit op vrijwillige basis. Ook geeft Foxconn aan dat de studenten op ieder moment vrij zijn om te vertrekken. Dit betekent in de praktijk waarschijnlijk wel dat ze dan kunnen fluiten naar hun studiepunten.